De nieuwe melkrobots zijn in gebruik!

15-10-2020

Afgelopen week was het dan eindelijk zover: na 5 weken verbouwen en opbouwen zijn de nieuwe melkrobots in gebruik genomen. De nieuwe melkrobots zijn op de plek gebouwd waar de oude melkrobot stond. Deze is daarom tijdelijk een stuk naar voren gezet. Dit in combinatie met veel lawaai van de verbouwing zorgde voor stress bij de koeien. Ze kwamen niet vaak genoeg naar de melkrobot en gaven daardoor ook minder melk. Ze zijn gelukkig nog steeds allemaal gezond! Onze vrees was dat nog een verandering opnieuw stress zou veroorzaken bij de koeien maar, alles veranderde nu weer terug naar ‘normaal’. Maandag ochtend om 5:00 zijn we begonnen met koeien ophalen naar de melkrobot. Dit zodat alle koeien gemolken waren voordat de ze naar buiten gingen. 8:00 is de laatste koe gemolken met de MI one (de oude melkrobot). Alle koeien naar buiten en ‘s middags weer naar binnen, want de 2 GEA R9500 monoboxen waren er klaar voor. Om 16:00 werd de eerste koe onder gehangen en we konden weer melken. Vanaf toen was het zaak om de koeien in de melkbox te begeleiden. De 1 had wat meer motivatie nodig dan de ander… Het is toch allemaal nieuw en schoon, en dat is gek voor ze. Om 22:00 waren de koeien met de hoogste attenties gemolken (de koeien die al lange tijd niet meer gemolken waren) en vonden we dat de koeien het zelf maar even moesten uitzoeken. En de dag was al lang genoeg zo. Volgende dag om 6:00 weer begonnen om weer koeien op te halen naar de melkrobot. Er waren maar 2 koeien die nog niet waren gemolken door de nieuwe melkrobot, een goede score.

Los van de gebruikelijke koeien, was er geen enkele koe die zich niet laat melken. Het lijkt erop dat de koeien nagenoeg niet hoeven te wennen. Nu wij nog… Al die nieuwe knoppen, handelingen en opties. Het is allemaal nog even leren hoe en wanneer we dit moeten doen. Maar dat gaat goed komen. Wij zijn blij dat de koeien gezond zijn en ze zelf naar de robot toekomen. Er zijn meer melkbeurten per koe en de liters gaan ook weer omhoog. Goed nieuws.

De koeien mogen nog even naar buiten zolang het niet te nat wordt. Onze gok, nog zeker 3 weken. Laten we hopen wat langer. Dan gaan ze weer op stal en op volledig winterrantsoen.

Het laatste nieuws