Boerderij tussen de Hagen is een echt familie bedrijf die in de familie van Zandbrink al verschillende generaties heeft bestaan. Wim van Zandbrink en Thecla Halleriet hebben dit van Wim zijn vader overgenomen in 1995. In 1997 besloten Wim en Thecla om een biologische bedrijfsvoering toe te passen. Op dat moment molken ze de koeien in een melkstal. Als je vandaag de dag zal langskomen zie je dat de koeien worden gemolken in een melkrobot en lopen er naast koeien, ook kippen en varkens op de boerderij.

Hoi, ik ben Ron. Ik ben geboren in 1997 op de boerderij. Ik ben in juli 2018 afgestuurd Animal husbandry (Dier en veehouderij) aan de hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Ik vond het als kind geweldig om op een boerderij te wonen, vooral kastelen en hutten bouwen op de hooizolder of ergens anders op/rond het erf. Ik had niet de ambitie om boer te worden. Ik vond de dieren heel leuk, maar of ik hier 7 dagen in de week 365 dagen per jaar wilde werken? Toen ik op mijn 17e begon met studeren koos ik wel voor een agrarische opleiding. Ondertussen hadden mijn ouders de hele boerderij verbouwd naar een moderne melkveestal inclusief woonhuis. Aan het eind van mijn tweede studiejaar begonnen pas de hersenspinsels of ik de boerderij wilde overnemen. Één ding wist ik al wel snel, niet op dezelfde lijn als nu. In het vrije gedeelte van mijn studie kregen mijn hersenspinsels vorm. Ik wilde graag meewerken op de boerderij en hier elementen aan toevoegen. Dit omdat ik doorkreeg dat de bodem de basis is van een gezond voedselsysteem. Wat mij heel erg aansprak was multifunctionele landbouw. In plaats van planten en dieren los van elkaar zien (melkveebedrijf, pluimveebedrijf, fruitteler, akkerbouwer) moet je op zoek gaan naar connecties die elkaar op een natuurlijke manier versterken. Een voorbeeld is de kip in de wei die de koeien volgen. De kippen krabben de mest uit elkaar waardoor het sneller verteerd. Dit is een idee van Joel Salatin een Amerikaanse pionierende boer. Ideeën van een andere Amerikaanse boer, Mark Shepard, sprak mij ook heel erg aan. Het combineren van vee en houtige gewassen (bomen en struiken). Dit heet agroforestry. Tussen bomen, bodem en dieren zitten zoveel positieve verbindingen dat de lijst oneindig lijkt. Ik krijg de vrijheid van mijn ouders om al mijn ideeën te ontwikkelen. Sommige ideeën vragen een flinke investering, zowel in geld maar voornamelijk tijd. Maar ik streef naar een soevereine groei waar niks wordt geforceerd maar de ecologische en economische groei gezond blijft. Wij als boerderij zijn pas aan het verre begin van een ecologisch zelfstanding onderhouden boerderij maar de ontwikkelingen zullen blijven volgen.

Ron van Zandbrink

Wim van Zandbrink

Hallo, mijn naam is Wim van Zandbrink, geboren in 1959. Samen met mijn ouders, 1 broer en 6 zussen groeide ik op, op deze boerderij. Op de boerderij was natuurlijk altijd veel ruimte om te spelen. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Mijn vader had de boerderij in 1954 van zijn moeder overgenomen met 30 melkkoeien, kalveren, 300 kippen, 2 paarden, een paar zeugen, een aantal vleesvarkens, een boomgaard en landbouwgrond. Ze noemden dat toen een Veluws gemengd bedrijf.
Met mijn vader op de boerderij werken vond ik fijn. Al toen ik op de lagere school zat, hielp ik met melken en het scheren van de koeien. Ook mocht ik al vrij jong met de trekker het hooi naar huis rijden. Na eerst een technische opleiding gevolgd te hebben, besloot ik de boerderij van mijn ouders over te nemen. Daarom ben ik 2 jaar naar de landbouwkundige opleiding in Zwolle gegaan. De eerste 13 jaar heb ik de boerderij in maatschap met mijn vader gerund. Mijn vader heeft, samen met mijn moeder, de overgang gemaakt van het ‘met de hand melken’ naar een melkmachine en een nieuw staltype, de ligboxenstal. Uiteindelijk is een groot melkveebedrijf gerealiseerd met 85 melkkoeien, jongvee en landbouwgrond.
In 1991 kwam Thecla op de boerderij, en een jaar later trouwden wij. We hebben 2 kinderen gekregen, Rianne en Ron. Thecla en ik oriënteerden ons al vrij snel op de biologische landbouw. Kort daarna gooiden we het roer om. We wilden graag de band met de koeien houden in plaats van groter en groter groeien. Ook vonden we het belangrijk om antibioticum op het vee te beperken en geen bestrijdingsmiddelen op het land te gebruiken. Daarnaast zochten we naar een goede balans tussen het aantal koeien met jongvee en het aantal hectares grond, om overbemesting tegen te gaan. We zijn daarom omgeschakeld naar de biologische veehouderij.
Inmiddels is ook Ron in het bedrijf gekomen. Hij bedenkt prachtige nieuwe ideeën, die een mooie doorontwikkeling zijn voor ons boerenbedrijf. Ik sta hier helemaal achter. Het is een beetje weer terug als naar het Veluws gemengd bedrijf van mijn oma. Alleen noemen we het nu multifunctionele (en toekomstgerichte?) landbouw. En natuurlijk biologisch

Thecla Halleriet

Hoi, ik ben Thecla, geboren in 1963 in een klein plaatsje in de Achterhoek. Met nog drie zussen en twee broers woonden we samen met onze moeder op een kleine boerderij. Maar omdat mijn vader al vroeg kwam te overlijden, en mijn moeder buiten de deur werkte, is de boerderij nooit echt doorgezet. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan en ben ik op mijn 19e naar Drenthe verhuist om daar in loondienst te gaan werken bij een boer. Na een jaartje of acht kwam ik Wim tegen en ben met hem verder gegaan in Stoutenburg waar hij samen met zijn vader een boerderij runde. Na de overname, zijn we in 1998 omgeschakeld naar de biologische melkveehouderij. Gewoon koeien melken en gras verbouwen voor de winter. Hoe mooi is het als je zoon zegt dat ie wel interesse heeft in de overname, maar dan wel anders als wij het doen. Hoe bijzonder is het als je met hem een start kan maken naar zijn huidige nieuwe ideeën, zoals mobiele kippenkar, varkens om je mesthoop te composteren, en meer natuur aanplanten in de vorm van hagen, fruitbomen en notenbomen. Alles staat in de kinderschoenen maar ben trots om daar een steentje in bij te kunnen dragen. Dus daarom mensen: kom rustig eens een kijkje nemen en om te zien hoe wij werken. U bent van harte welkom.

Kom bij ons op bezoek! Maak gerust een afspraak

Hessenweg 82, 3835PL Stoutenburg

Openingstijden:

Vrijdag 09:00-18:00 
Zaterdag 10:00-12:00
of op afspraak

info@boerderijtussendehagen.nl

Volg ons ook op Facebook & Instagram