Hoi, ik ben Ron. Ik ben geboren in 1997 op de boerderij. Ik ben in juli 2018 afgestuurd Animal husbandry (Dier en veehouderij) aan de hogeschool Van Hall Larenstein te Velp. Ik vond het als kind geweldig om op een boerderij te wonen, vooral kastelen en hutten bouwen op de hooizolder of ergens anders op/rond het erf. Ik had niet de ambitie om boer te worden. Ik vond de dieren heel leuk, maar of ik hier 7 dagen in de week 365 dagen per jaar wilde werken?
Toen ik op mijn 17e begon met studeren koos ik wel voor een agrarische opleiding. Ondertussen hadden mijn ouders de hele boerderij verbouwd naar een moderne melkveestal inclusief woonhuis. Aan het eind van mijn tweede studiejaar begonnen pas de hersenspinsels of ik de boerderij wilde overnemen. Één ding wist ik al wel snel, niet op dezelfde lijn als nu. In het vrije gedeelte van mijn studie kregen mijn hersenspinsels vorm. Ik wilde graag meewerken op de boerderij en hier elementen aan toevoegen. Dit omdat ik doorkreeg dat de bodem de basis is van een gezond voedselsysteem. Wat mij heel erg aansprak was multifunctionele landbouw. In plaats van planten en dieren los van elkaar zien (melkveebedrijf, pluimveebedrijf, fruitteler, akkerbouwer) moet je op zoek gaan naar connecties die elkaar op een natuurlijke manier versterken. Een voorbeeld is de kip in de wei die de koeien volgen. De kippen krabben de mest uit elkaar waardoor het sneller verteerd. Dit is een idee van Joel Salatin een Amerikaanse pionierende boer. Ideeën van een andere Amerikaanse boer, Mark Shepard, sprak mij ook heel erg aan. Het combineren van vee en houtige gewassen (bomen en struiken). Dit heet agroforestry. Tussen bomen, bodem en dieren zitten zoveel positieve verbindingen dat de lijst oneindig lijkt.
Ik krijg de vrijheid van mijn ouders om al mijn ideeën te ontwikkelen. Sommige ideeën vragen een flinke investering, zowel in geld maar voornamelijk tijd. Maar ik streef naar een soevereine groei waar niks wordt geforceerd maar de ecologische en economische groei gezond blijft. Wij als boerderij zijn pas aan het verre begin van een ecologisch zelfstanding onderhouden boerderij maar de ontwikkelingen zullen blijven volgen.
Hallo, mijn naam is Wim van Zandbrink, geboren in 1959. Samen met mijn ouders, 1 broer en 6 zussen groeide ik op, op deze boerderij. Op de boerderij was natuurlijk altijd veel ruimte om te spelen. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Mijn vader had de boerderij in 1954 van zijn moeder overgenomen met 30 melkkoeien, kalveren, 300 kippen, 2 paarden, een paar zeugen, een aantal vleesvarkens, een boomgaard en landbouwgrond. Ze noemden dat toen een Veluws gemengd bedrijf.
Met mijn vader op de boerderij werken vond ik fijn. Al toen ik op de lagere school zat, hielp ik met melken en het scheren van de koeien. Ook mocht ik al vrij jong met de trekker het hooi naar huis rijden. Na eerst een technische opleiding gevolgd te hebben, besloot ik de boerderij van mijn ouders over te nemen. Daarom ben ik 2 jaar naar de landbouwkundige opleiding in Zwolle gegaan. De eerste 13 jaar heb ik de boerderij in maatschap met mijn vader gerund. Mijn vader heeft, samen met mijn moeder, de overgang gemaakt van het ‘met de hand melken’ naar een melkmachine en een nieuw staltype, de ligboxenstal. Uiteindelijk is een groot melkveebedrijf gerealiseerd met 85 melkkoeien, jongvee en landbouwgrond. In 1991 kwam Thecla op de boerderij, en een jaar later trouwden wij. We hebben 2 kinderen gekregen, Rianne en Ron. Thecla en ik oriënteerden ons al vrij snel op de biologische landbouw. Kort daarna gooiden we het roer om. We wilden graag de band met de koeien houden in plaats van groter en groter groeien. Ook vonden we het belangrijk om antibioticum op het vee te beperken en geen bestrijdingsmiddelen op het land te gebruiken. Daarnaast zochten we naar een goede balans tussen het aantal koeien met jongvee en het aantal hectares grond, om overbemesting tegen te gaan. We zijn daarom omgeschakeld naar de biologische veehouderij.
Inmiddels is ook Ron in het bedrijf gekomen. Hij bedenkt prachtige nieuwe ideeën, die een mooie doorontwikkeling zijn voor ons boerenbedrijf. Ik sta hier helemaal achter. Het is een beetje weer terug als naar het Veluws gemengd bedrijf van mijn oma. Alleen noemen we het nu multifunctionele (en toekomstgerichte?) landbouw. En natuurlijk biologisch
Graag wil ik me even voorstellen, ik ben Thecla Halleriet, geboren en getogen in de Achterhoek. Jongste telg uit een gezin van zes.
Mijn ouders hadden een boerderij. Het boeren zit dus wel in mijn DNA. Dat was de reden dat ik op 19 jarige leeftijd richting Drenthe vertrok om in loondienst te gaan bij een veehouder. Ik vond het geweldig.
Na acht jaar Drenthe kwam ik naar Utrecht om met Wim de boerderij voort te zetten die hij had met zijn vader.
In 1997 maakten we de overstap naar biologisch. Tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Was wel een beetje pionieren hier en daar, maar het is goed gekomen.
Hallo ik ben Rianne. Ik maak mij graag druk om alles als het gaat om een duurzamer en gezonder landbouw- en voedselsysteem. Dat doe ik doordeweeks tijdens mijn werk en in mijn vrije uurtjes verzet ik graag werk voor de boerderij. Ik ben graag sparringpartner voor de volgende stappen op de boerderij en het herkennen van kansen voor de boerderij. Maar daarnaast help ik met zaken zoals de website en externe verkoop (via bijvoorbeeld korte keten initiatieven).
©2023. All rights reserved. Powered by LupsOnline.